V školskéj jedálni sa výroba jedál uskutočňuje podľa
1. materiálno spotrebných noriem pre školské stravovanie a receptúr,
ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť:
2. odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií strávnikov:
3. zásad na zostavovanie jedálnych lístkov
podľa vyhlášky MŠ SR č. 330/2009 zo 14.9. 2009 o zariadení školského stravovania prĺohy č.1:
4. hygienyckých požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe - HACCP:
5. finančného préspevku od zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup
potravín na jedlo podľa zvoleného finančného pásma.
Jedálny lístok je zostavený na základe zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov v školskom stravovaní.
V rámci 5 stravovacích dní sa podávajú:
- 2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom -
hydina, bravčové, hovädzie, ryby s plnou hmotnosťou
- 1 hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom - so zníženou dávkou mäsa
- 2. odľahčovacie jedlá
1x s múčnym pokrmom
1x so zeleninovým pokrmom
Naša materská škola je zapojená do programu
Školské ovocie a Školské mlieko
s finančnou podporou Európskej únie.
ČO JE ŠKOLSKÉ OVOCIE?
Program školské ovocie má za úlohu pravidelné zabezpečovanie čerstvého a spracovaného ovocia do škôl.
Bol vytvorený Európskou úniou s ceľom zvýšiť informovannosť o zdravej výžive a zmeniť stravovacie návyky v rannom veku,
a tým predchádzať nadváhe a obezite. Vďaka tomuto programu deti základných a materských škôl môžu konzumovať čerstvé
a spracované ovocie vypestované v našich podmienkach.
ČO JE ŠKOLSKÉ MLIEKO?
Školský mliečny program je vládnym programom určený pre žiakov MŠ, ZŠ a SŠ vo vzdelávacích inštitúciách.
Ide o podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v predškolských zariadeniach a pre žiakov vo vzdelávacích
inštitúciách z finančných zdrojov EÚ a národných zdrojov.